Khasiat dan Kebaikan Omega 3 untuk sendi, lenguh badan


↪Baik utk Kesihatan #JANTUNG
- mengawal kadar #kolesterol, menurunkan LDL (lemak jahat), meningkatkan HDL (lemak baik)
- merendahkan tekanan darah
- bila kolesterol terkawal, tekanan darah baik, jantung akan jadi lebih sihat


↪Baik utk Kesihatan MINDA
- membantu menghubungkan sel2 otak


↪Baik utk MATA


↪Baik utk Fleksibiliti SENDI
- mengurangkan rasa sakit sendi 
- sesuai untuk gout


↪MENCANTIKKAN KULIT
- Mengelakkan kulit daripada menjadi kering


Banyak je kat mana2 jual minyak ikan. Tp tetap tak sama dgn OMEGA GUARD by shaklee okay. 

Sebabbbb......

๐Ÿ‘- Sumber terbaik iaitu ikan laut dalam. 
3x penyulingan tau sbb nak bersihkan dari logam berat dan pencemaran lain. 
๐Ÿ‘- kepekatan yang sangat tinggi
๐Ÿ‘- selamat untuk dimakan (tiada perasa tambahan)
๐Ÿ‘- yang penting MESRA ALAM
๐Ÿ‘- lengkap dengan DHA & EPA
๐Ÿ‘- Yang ni part paling suka, tak bau hanyir bila masuk mulut!  Anak2 pon senang jer nak telan...


๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Akak pun makan OMEGA GUARD ni utk kehamilan skrang ni sbb dapat terus kat baby utk minda baby dan DHA yang terkandung akan menyingkirkan lemak berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan. So ibu hamil akan kekal langsing dalam tempoh kehamilannya! ๐Ÿ˜œ

Thats why la akak dapat maintain berat now! ๐Ÿ˜˜

HAPPY SHARING! ❤️


Berminat... hubungi saya di 012.2475576
(Normala)


Antara testimoni yang mengambil Omega 3 Shaklee:-













TIPS PEMAKANAN UNTUK WANITA HAMIL, TINGKATKAN ZAT BESI CEGAH ANEMIA

TIPS PEMAKANAN UNTUK WANITA HAMIL, TINGKATKAN ZAT BESI CEGAH ANEMIA


Banyak kes anemia berlaku disebabkan kekurangan zat besi - secara tak langsung refleksi kepada makanan harian kita yang kurang zat besi sebenarnya.


Antara cadangan makanan untuk mencegah anemia :

1. Makanlah makanan yang tinggi zat besi untuk setiap kali waktu makan.

↪Gabungan sumber tumbuhan dan haiwan adalah lebih afdhal. Sayur yang tinggi zat besi ialah sayuran hijau, pegaga, peria, pucuk manis, kale dan bayam.

↪Daripada haiwan pula - daging merah, organ dalaman (tak elok diamalkan selalu), kerang (mesti lebih 20 ekor sehari, tapi ada risiko pencemaran logam berat) dan ikan.


2. Banyakkan pengambilan buah-buahan yang kaya vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.

↪Antara buah yang tinggi vitamin C ialah jambu batu.


3. Kekacang yang tinggi zat besi ialah kacang kuda.


4. Amalkan makan kurma, dalam 7 biji sehari.


5. Kurangkan pengambilan teh dan kopi atau berhenti sebentar. Kandungan kafein & tannin dikatakan mengurangkan serta menghalang penyerapan zat besi.


6. Elakkan minum susu selepas makanan berat atau minum bersama vitamin zat besi untuk ibu mengandung. Minuman coklat pun tak boleh juga.


Selamat mencuba..

Tapi, saya pilih set hamil basic shaklee - VitaLea, B. Compleks dan vita C Shaklee untuk cukupkan nutrisi harian saya.


Info Set Hamil Basic Shaklee:

๐Ÿ‘VitaLea dah berada di pasaran selama 100 tahun & dimuatkan dalam Public Jurnal 2009 sebagai vitamin nombor 1 dunia.
Multivitamin ini ada 9mg zat besi, sesuai dengan keperluan harian kita.

๐Ÿ‘B. Compleks Shaklee lengkap dengan kesemua jenis vitamin B.

๐Ÿ‘Vitamin C Shaklee bersifat sustained release untuk pastikan kandungan vitamin C maintain dalam darah dan sentiasa ada bila diperlukan. Vitamin C juga diperlukan untuk membantu penyerapan zat besi.


Testimoni customer yang amalkan set hamil basic Shaklee..



Nak dapatkan set hamil basic shaklee?
Hubungi saya untuk info vitamin Shaklee:-

Normala Ab Shukor
012.2475576
Klik www.wasap.my/60122475576




Disclaimer : produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah penyakit.


Pantang larang mereka yang menyertai Korban Aidiladha


*Hukum memotong kuku dan rambut bagi yang melakukan korban*

*Soalan :*

Saya pernah mendengar, ada yang mengatakan bahawa terdapat hadis yang menganjurkan bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban agar tidak memotong kuku dan juga rambutnya apabila tiba sahaja 1 Zulhijjah. Sejauh manakah kebenaran anjuran ini?

*Jawapan :*

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Apabila sudah masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin berkorban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih korbannya. Hal ini berpandukan hadis daripada Ummu Salamah R.anha bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

ู…َู†ْ ูƒَุงู†َ ู„َู‡ُ ุฐِุจْุญٌ ูŠَุฐْุจَุญُู‡ُ ูَุฅِุฐَุง ุฃُู‡ِู„َّ ู‡ِู„َุงู„ُ ุฐِูŠ ุงู„ْุญِุฌَّุฉِ، ูَู„َุง ูŠَุฃْุฎُุฐَู†َّ ู…ِู†ْ ุดَุนْุฑِู‡ِ، ูˆَู„َุง ู…ِู†ْ ุฃَุธْูَุงุฑِู‡ِ ุดَูŠْุฆًุง ุญَุชَّู‰ ูŠُุถَุญِّูŠَ

Maksudnya: Barangsiapa yang mempunyai binatang korban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai berkorban.

Hadis riwayat Imam Muslim (1977)

Al-Imam al-Nawawi di dalam kitabnya al-Minhaj Syarh Sahih Muslim menyebutkan bahawa hadith ini, sebahagian ulama’ memahaminya dengan mengatakan haram untuk memotong rambut, mencabut bulu-bulu yang ada di badan serta memotong kuku dan ini adalah pendapat Sa’id bin al-Musayyib, Rabi’ah, Ahmad, Daud al-Zahiri, Ishak dan juga sebahagian ashab al-Syafi’e. Adapun al-Imam al-Syafi’e dan ashabnya yang lain, mereka mengatakan bahawa larangan tersebut hanyalah makruh tanzih dan bukannya haram.

*Kesimpulan*

Melihat kepada pendapat-pendapat yang ada di dalam permasalahan ini, kami nyatakan di sini bahawa bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban, apabila tibanya 1 Zulhijjah maka disunatkan untuk tidak memotong kuku, rambut serta bulu-bulu yang berada di badan sehinggalah selesai dia melakukan ibadah korban tersebut. Ini seperti mana pendapat al-Imam al-Syafi’e beserta ashabnya yang lain dan ini juga adalah pendapat muktamad di dalam mazhab al-Syafi’e.

Antara hikmah yang disebut oleh Imam Nawawi Rahimahullah dalam Syarah-nya ialah larangan memotong kuku dan menggunting rambut bagi orang yang ingin melaksanakan korban ialah supaya anggota yang terdapat pada badannya itu semuanya akan dibebaskan daripada api neraka. Ada pendapat yang lemah menyatakan untuk menyerupai orang yang berada dalam keadaaan ihram di mana dia diharamkan untuk bergunting, mencukur, memotong kuku dan beberapa larangan lain.Wallahua’lam.

Akhukum fillah,

S.S Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan

Sumber: http://www.muftiwp.gov.my/

#esok
*1 Zulhijjah 1438 = Rabu, 23 Ogos 2017*


Selamat berpuasa dan selamat hari raya aidiladha.



Nak sihat dan cantik sila contact saya untuk info vitamin Shaklee..

Normala Ab Shukor
Shaklee Subang Perdana
๐Ÿ“ฒ012.2475576

Komen

Anda Mungkin Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)