KISAH AKAK YANG SETIA SANGAT DENGAN PIL KALSIUM OSTEMATRIX UNTUK ATASI MASALAH KAKI CRAMP!


Alkisah akak yang setia pada yang satu...
Pada sapa?????
Padamu wahai sayangku ostematrix....

Nape addict sangat terrrr???

Okeh.. jemputlah baca ek๐Ÿ˜‰

Preggy kali ni baru akak dapat merasa bebas dari masalah kaki cramp & sembelit dengan consume pil kalsium ostematrix yg super awesome...


Tgok xtvt harian akak bulan ni yer... sangat-sangat mencabar kaki akak yang dah msuk 40an ni.... dengan kandungan masuk 36 minggu...

Jom kita review....

↪Bulan october lepas.. rushing nak prepare segala bagai....

●Preparing untuk "reunion family day Din's Legacy" sebelah en. Somi ni... ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

๐Ÿ˜ฒhabis 1 Ikea akak round nak cari presen and gift..
๐Ÿ˜ฒHabis turun naik macam-macam pasaraya akak borong barangyang nak bawak pegi sana...

●Preparing untuk last kopek kelengkapan nak bersalin nanti dan sebagainya.... tu pon ada gak tertinggal.... cari lagi dan lagi....
Habis pasaraya akak jelajah.... semangat tuuu๐Ÿ˜„


↪Kerja hakiki harian akak
✌Turun naik umak akak yg bertingkek-tingkek.. tingkat 3 tu.... ari2 eksesize kaki.... tak kiralah. ..pegi balik keje.. sabtu ahad dan selamanya.....
↪Turun naik opis... nasib baik tingkat 1.... lagi sekali... pagi, t/hari, petang....
↪Balik umah... masak, kemas itu ini.. berdiri, kejar anak-anak...๐Ÿ˜จ membongkok, siap dah tukar pasang langsir konon-konon nak mood ceria sempena sambut org baru (raya pon tak tukar langsir yerr) tahan jer lah wahai kaki tangan badan ni yang dah bermuatan berat.. demi amanah dari allah....
Tangga opis... nak naik lepas beli lunch kat bistro opis

Sebab itulah.... oster ni memang tak bole nak missed out amek... sebab membantu akak menangani masalah sakit-sakit badan, kaki cramp dan sembelit... kalau bangun pagi... tak derlah rasa malas-malas atau sakit-sakit badan.

Sebab...
Oster ni bagus untuk urat saraf dan otot-otot yang stress. Kandungan magnesium cukup merupakan mineral penting bagi kesihatan kardiovaskular dan otot yg sentiasa bergerak aktif..

Dan lagi.... bertindak sebagai laxative lembut dengan merehatkan otot usus dalam mengekalkan air dan membantu menggalakkkan proses pembuangan yg lancar... haaaa itulah kebaikannya yang akak alami...

Demi itu jugaklah... akak akan sentiasa pastikan dan elakkan sebarang kemungkinan dari masalah diatas tadi.. itulah namanya pengorbanan seorang ibu...

Bukan itu ajer..... Ostermatrix ni boleh diambil untuk..

  • Mereka yang selalu migrain, sakit kepala
  • Mereka yang sakit otot, badan, kebas kakitangan
  • Mereka yang berusia untuk elakkan masalah kerapuhan tulang awal
  • Mereka yang sakit dan lenguh pinggang
  • Mereka yang ada slip disc, masalah tulang dan otot
  • Mereka yang ada masalah imsonia (sukar tidur malam)


Kebaikan Ostematrix;
● Menguatkan tulang ibu bagi menampung berat ibu dan baby yang semakin membesar.
● Menggantikan kalsium yg diserap oleh baby.
● Mengurangkan risiko Osteoporosis.
● Memgurangkan risiko pre-eclampsia
● ️Mengurangkan komplikasi semasa meneran.
● Mengurangkan kekejangan / simpul biawak dan kebas2 kaki tangan
● ️Membantu masalah sembelit
●️Mengurangkan gastrik / angin
.
Sangat disarankan utk ibu yg tidak minum susu.


Tengok ni testimoni ostematrix;




Doakan akak selamat dan dipermudahkan segala urusan yer.... maaf zahir dan batin๐Ÿ˜Š (igat raye jer nak mintak maap ker)

Meh joint akak... sama2 kita jaga otot yg sihat...
Ostematrix atasi Osteoporosis awal!!@



Normala
Whatsapp : 012-2475576
FB : Normala Shukor



Risiko hamil lewat usia 40an, apa yang perlu ibu lakukan, atasi cepat penat dan lesu semasa hamil


Hamil lewat usia 40an seringkali dikaitkan dengan banyak risiko antaranya ialah;
  • Keletihan dan lesu melampau
  • Diabetes gestational/kencing manis semasa hamil
  • Tekanan darah tinggi
  • kecacatan/autisme/down syndrome
  • Komplikasi semasa melahirkan 
  • Keguguran
  • Bayi lahir pramatang dengan berat kurang
  • Masalah placenta pevia (uri rendah)
  • Abruption plasenta (uri terpisah dari dinding rahim)
  • Dan lain-lain lagi

Tapi ini semua adalah kehendak Allah dan kita sebagai hambanya banyakkanlah berdoa dan lakukanlah kebaikan supaya terhindar dari masalah diatas..

Alhamdulillah.... saya salah seorang dari ibu-ibu yang hamil lewat usia 40an. Memang banyak dugaan dan cabaran terpaksa ditempuhi... kalau ikutkan hamil sebelum ni..saya tak adalah mabuk sangat sampai makanan pon bole keluar balik.... orang kata hormon dah berubah.. tak sama bila kita hamil pada usia muda....

Plan asalnya sebelum umur menginjak 40an... tetapi takdir Allah siapa yang tahukan.. masuk tahun ini maka genaplah usia saya 40an...

Sekarang ni.. saya dah trimester ke-3 dan dah nak sampai kepenghujung kehamilan..
Insya allah dalam beberapa minggu lagi akan bersalin... semoga allah permudahkan semuanya....amen.

Ni nak citer sikit pengalaman saya hamil lewat 40an dan apa yang saya lakukan sebelum merancang kehamilan pada kali ni...

Memandangkan saya dah ada 4 orang anak yang semakin membesar dangan pelbagai ragam dan kehendak.... saya setkan mind saya untuk positif dalam semua perkara lebih-lebih lagi apabila disahkan hamil.

Sememangnya.. saya dah amalkan set asas vitamin Shaklee ni dari dulu lagi untuk maintain kesihatan dan masalah tekanan darah rendah.... so.. tak menjadi masalah apabila saya disahkan hamil... maka set asas vitamin Shaklee ni saya teruskan sampai la sekarang ni..

Okeh... nilah set asas Vitamin Shaklee yang saya amalkan dan sekaligus membantu saya hadapi masalah sepanjang kehamilan saya kali ni dan risiko hamil lewat usia 40an ni.... insya allah..

Set Asas ni juga dikenali sebagai SET HAMIL untuk bakal-bakal ibu sebelum plan untuk hamil yer...

SET ASAS HAMIL SHAKLEE

1) B. Complex - 

Asid folik lengkap penting untuk ibu-ibu yang merancang kehamilan dan seterusnya disahkan hamil kerana ianya membantu dalam  pembentukan darah dan hormon, penting bagi pembentukkan saraf tunjang bayi mengelakkan kecacatan saraf tunjang bayi (Spina bifida). Bagus tau bagi membantu  atasi pening dan stress nak-nak lagi yang ada anak ramai cam saya nih... hehe :)


2) Vitalea - 

Bagus atasi masalah HB low/tekanan darah rendah kerana fungsi utamanya membekalkan zat besi untuk penghasilan darah yang cukup. Membantu elakkan pitam, pening dan anemia (kekurangan sel darah merah) dan wajah tidak kelihatan pucat.


Vitalea juga adalah sebagai multivitamin lengkap bagi cukupkan nutrisi dalam badan kita bagi membantu atasi ibu yang keletihan dan lesu.


Pada trimester terakhir pengambilan vitalea sangat penting kerana masa inilah bayi menyerap zat besi dari ibu secukupnya... tu sebab dah dekat nak bersalin.. ibu semua pasti cepat penat dan lesukan....


3) Vitamin C - 

Membantu penyerapan vitalea dengan lebih efeksien dan bekalkan keperluan vitamin C harian tubuh sebagai antibodi bagi mencegah jangkitan demam, selesema dan batuk.
Bertindak sebagai antioksidan pencegah kanser.

Selain itu vitamin C Shaklee mencantikkan kulit dengan cerah semulajadi. Saya suka sebab walaupon hamil kali ni.... saya kelihatan berseri-seri.... taklah  cantik tapi seri tu ada jer.. ceewahh...orang kata yer.....


ESP Shaklee

4) ESP - 

Ni saya paling suka sebab protein lengkap asid amino ini bagus sekali diamalkan bagi membantu kuatkan rahim ibu dan perkembangan fetus bagi memastikan kesihatan ibu di tahap optimum.
Selain dapat atasi letih dan lesu esp juga sangat penting untuk kulit yang cantik dan sihat.


Esp ni juga kalau diamalkan elok sangat bagi ibu-ibu yang kuat makan sebab ESP ni membantu kenyang lama dari mengambil makanan yang merapu yang boleh menyebabkan kenaikan berat yang melampau....
Tu sebab...lepas bersalin ramai ibu-ibu slim melim yang amalkan ESP nih.... best tak?

Ni testimoni ibu hamil yang amalkan ESP shaklee nih....


Lagi dan lagi....
Vitamin tambahan yang membuatkan saya jatuh chenta dengan produk shaklee ialah Ostematrix ni... kenapa pulak.... okeh... nilah kebaikan dan kesan yang saya dapat...

Ibu-ibu yang tak suka minum susu wajib amek ostematrix ni yer... sebab ianya special dalam bentuk tablet senang dan mudah ditelan. Jangan bagi alasan lagi kalau tak cukup kalsium yer ibu-ibu sume...

Pil kalsium Ostematrix Shaklee

5) Ostematrix -
Ostematrik ni kalsium yang lengkap dah ada magnesium, vitamin D dan mineral2 lain. Orang pompuan kalau tak cukup kalsium dalam badan, alamatnya tulang mudah jadi rapuh. Kalau rapuh apa akibatnya? 

Kalsium dalam bentuk tablet senang telan

Kalsium adalah salah satu unsur penting yang harus ada dalam menu makanan ibu hamil disepanjang tempoh kehamilan,terutamanya pada trimester kedua dan ketiga.
Sebab kesan kekurangan kalsium bagi ibu hamil akan menyebabkan;
  • Masalah kekejangan/cramp kaki
  • Sembelit
  • Pertumbuhan tulang janin yang tak sempurna
  • Pertumbuhan bayi terganggu
  • Sakit gigi & gigi rapuh
  • Insomnia ( susah tidur)
  • Osteoporosis


Dalam tempoh kehamilan ini saya jarang sekali kena kaki kejang/cramp dan sakit-sakit badan. Kalau kena kaki cramp kejang pon adalah sekali dua... itupon disebabkan saya terlupa makan ostermatrix ni dalam jangka masa 2-3 hari gitu... ni gara-gara balik kampong tak ingat nak bawak bekalan ostematrix nih....
Yang paling best bangun tido pagi hari rasa segar jer...

Yang penting sekali time hamil sebelum ni masalah sembelit memang selalu terjadi.... siksanyalah kann.... dan sejak amalkan ostematrix ni nak..nak lagi time hamil kali ni.. alhamdulillah semua tu membantu saya.... dengan izinNya....

Bulan ni adalah fasa terakhir saya dan penuh mencabar kalau dah masuk trimester-3 ni... Tips dari kawan-kawan group Shakalee saya...

"Jangan missed ambil ostematrix untuk 3 bulan terakhir ni yer.... kata mereka yg ada pengalaman bersalin tanpa sakit kontraksi yg melampau...."

"Sapa kata.. bersalin tak sakit... tipulah kalau kata tak rasa sakit langsungkannn..

Tetapi tips untuk kurangkan dan atasi rasa sakit dengan cool ibu-ibu boleh amalkan dengan pengambilan ostematrix yang betul untuk atasinya.."

"Ini kerana.. bila badan kita cukup bekalan magnesium... kita akan rasa kurang kesakitan tu.. memang jadi keperluan kalsium dan magnesium lagi-lagi untuk ibu hamil ni.... bukan sahaja utk ibu malah utk bayi dlm kandungan tu jugak yer..."


Lagi sekali saya syorkan pada ibu-ibu hamil sekalian betapa pentingnya kalsium ostematrix ni kerana kebaikannya sangat-sangat membantu atasi lenguh badan.. cramp kaki waktu tengah malam atau masa bangun pagi..

Yang paling penting... pembuangan pon lancar dari masalah sembelit yg selalu ibu-ibu hamil ni hadapi...
Gabungan kalsium dan magnesium itulah yg membantu elakkan masalah sembelit terjadi...

Ini adalah testimoni yang konsisten dengan Set Hamil Shaklee..




Set Hamil Shaklee ni juga boleh diteruskan pengambilannya masa berpantang dan menyusukan baby nanti yer.... haaaa jimatkan... tak perlu lagi set berpantang yang lain tu....

Apa yang penting bagi ibu hamil ialah;

  1. Patuhilah rutin monthly check-up untuk memastikan perkembangan bayi dan ibu yang sihat.
  2. Sentiasa berdoa, mengaji al-quran, berzikir dan sebagainya serta melakukan perkara yang baik.
  3. Minum air secukupnya untuk elakkan dehidrasi.
  4. Makanlah makanan yang berkhasiat untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dan kesihatan ibu hamil semua.
  5. Bersikap positif dalam semua perkara....

Selamat menjalani kehamilan yang sangat teruja dan gembira yer...


Salam sayang,
Nomala

Untuk pertanyaan set hamil shaklee... boleh hubungi saya ditalian 012-247 5576
FB : normala ab shukor







Kisah wanita sedih kulit muka bergerutu akibat chicken pox, hilangkan parut chicken pox

Assalamualaikum...

Ini kisah salah seorang wanita yang sangat sedih bila kulit mukanya bergerutu akibat kesan daripada demam chicken pox..


Jom baca sedikit banyak luahan hatinya yang risau akan kulit mukanya dan sebagai wanita sudah tentulah kita sendiri pon akan rasa rendah dirikan....


Derita parut chicken pox



Alhamdulillah.... berkat kesabaran wanita ini yang sedih dengan kulit muka bergerutu akhirnya sembuh dengan amalkan dengan konsisten pengambilan ESP Soy Protein dan Vitamin C Shaklee...



Hubungi saya untuk ESP dan Vitamin C Shaklee

Whatsapp : 012 - 247 5576
Normala

Bagaimana kembalikan kulit kusam berparut supaya awet muda dengan sumber protein lengkap?


Kulit awet muda dengan protein ESP SHAKLEE?
Boleh ker...

Bagaimana kembalikan kulit supaya awet muda dengan sumber protein lengkap?

Jom saya kongsi kebaikannya dan kenapa kulit boleh awet muda dengan sumber protein lengkap ESP Shaklee ni...:


ESP bertindak menghasilkan dan  membentuk sel-sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati. Dengan sumber protein lengkap asid amino bagi menyuburkan kesihatan kulit dari kesan terjadinya awal pembentukan jeragat dan kesan parut (termasuk parut jerawat dan stretch mark).

Ianya berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein.


ESP Shaklee membantu mengurangkan kedutan, pigmentasi dan kesan tua pada kulit kerana proses sintesis kulit cepat kelihatan tua dari usia terjadi disebabkan kurang protein untuk memegang sel-sel supaya anjal dan sihat.

Protein lengkap ESP Shaklee membantu kesihatan rambut, kuku dan otot dan sekaligus menyokong dan
menganjalkan kulit (termasuk menganjalkan kembali payu dara yang kendur).

ESP Shaklee menjadikan kulit lembut, gebu dan cerah .


Protein lengkap ESP Shaklee ini juga boleh mengenyangkan dan menahan rasa lapar untuk mereka yang amalkan diet seimbang

Bagi ibu hamil, berpantang dan menyusu... sumber protein lengkap ini diperlukan untuk tenaga dan atasi rasa letih.

ESP Shaklee juga sangat membantu pulihkan gastrik dan bagus utk mereka yang baru pulih dari sakit. Baik untuk kawal kolesterol dan pesakit kencing manis.


Testimoni yang amalkan ESP Shaklee dengan konsistennya.....





Hubungi saya untuk ESP Shaklee
Whatsapp : 012 - 247 5576
Normala

Atasi masalah kerap demam, selesema dan antibodi lemah dengan pengambilan Vitamin C secukupnya

KERAP DEMAM!!!
SELESEMA!!!!
ANTIBODI LEMAH!!!!


Sekarang ni kan cuaca tak menentu... kejap2 hujan... kejap2 panas...๐Ÿ˜‚
.

Bila cuaca mcm ni, badan kita sangat mudah diserang penyakit.....selesema... demam.. ini kerana semakin hari  antibodi kita semakin lemah dan tak brapa kuat lagi maka sangat mudahlah bakteria menyerang badan kita.
.

Ade tak cara nak kuatkan antibodi? 
Yes, ade ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช. 

Bagaimana? 
Salah satu cara adalah dengan mengambil makanan dan minuman yang kaya vitamin C atau lebih mudah dengan pengambilan suplemen vitamin C.
.

Sebab ape? Sebab vitamin C ni fungsinya utk tingkatkan sistem imun. Bila sistem imun kuat, antibodi kuat melawan bakteria jahat tu tadi...✌️
.

Vitamin C ni banyak jenis dan  make sure pilihlah vitamin C yang betul-betul selamat dan semulajadi yer...
.

Sebab apa Vitamin C Shaklee?
Pilihan vitamin C Shaklee๐Ÿ‘๐Ÿ‘ sangat berbeza yang pernah diambil dengan vitamin C lain. Ia bersifat sustained release iaitu pelepasan secara berperingkat dimana .....
↪Setiap 1jam = 100mg vit C dilepaskan. 
↪Sebiji vit C = 500mg, boleh tahan smpai 5jam, so tak adalah istilah membazir begitu sahaja...

Lagi.....
Vit C Shaklee ni adalah bersifat bioflavonoid dimana ia memudahkan lagi vitamin diserap oleh badan.


Dan kebaikan yang anda akan rasa dan alami ialah;

✔ Tubuh berasa kuat dan sihat dengan antibodi yang cukup yang dibekalkan keperluan harian vitamin C pada seluruh tubuh

✔ Bertindak sebagai antioksidan pencegahan kanser

✔ Kulit akan cerah sekata semulajadi dan cantik.

✔ Membantu mengurangkan paras kolesterol dan tekanan darah
.
✔ Membantu memperbaiki sistem pendarahan seperti gusi berdarah dan lebam
.
✔ Membantu mempercepatkan proses baikpulih luka contohnya jahitan bersalin normal atau jahitan caesar atau apa2 pembedahan
.
✔ Membantu mencerahkan kulit secara sekata seluruh badan
.
✔ Membantu pembentukan kolagen dalam badan.. akan awet muda selalu ๐Ÿ˜‰
.
✔ Membantu meningkatkan sistem immune badan
.
✔ Membantu mengecutkan jerawat dengan lebih baik
.

Maka Vit C Shaklee pilihan saya..
Anda?????

Testimoni yang amalkan Vitamin C Shaklee dengan konsistennya.....





Harga sebotol Vitamin C Shaklee ialah RM97.50 mengandungi 180 tablet dan boleh tahan sehingga 6 bulan lamanya mengikut keperluan tubuh kita.


Hubungi saya untuk Vitamin C Shaklee
Whatsapp : 012 - 247 5576
Normala

Perut kerap mengeras dan kejang ketika hamil trimester ke-3

Assalamualaikum...


Alhamdulillah... kehamilan saya dah masuk trimester ke-3 jadi tekanan dan segala macam perasaan ada dalam ni.....kejap jer masa berlalu... tau-tau jer next month dah nak deliver..


Buat ibu hamil trimester ke-3 ni tentu dah mula rasa perut tu kerap mengeras dan kejang kan.....
Ni saya ada beberapa tips untuk ibu hamil trimester 3 yang kerap mengeras/kejang perut.


Masuk jer trimester ke-3 ni kiranya dah sampai penghujung keHAMILAN. ramai ibu2 yg akan alami perut mengeras dengan lebih kuat dr biasa...
Jgan risau... itu bermakna badan kita telah mula bersiap sedia utk hadapi proses kelahiran nnt... Itu adalah exercise utk ibu2 lebih bersiap sedia apabila kontraksi sebenar yg lebih kerap dan sekata..
Rasa sakit akan rasa pada bahagian bawah pinggang disebabkan tekanan bertambah pada pelvis dan belakang. Perut akan mula mengeras dan mengembang buat seketika dan ini menjadi ibu hamil kurang selesa dan ada sedikit sakit dipenghujung masa mengeras tu kan....


Tips yang bole ibu amalkan untuk melegakan kesakitan semasa perut mengeras:

  • Rehatkan badan seketika
  • Mandi air suam
  • Berjalan perlahan 
  • Tarik nafas sedalamnya dan lepaskan perlahan
  • Lepaskan nafas dengan perlahan dengan fokuskan ke bahu atau muka
  • Bayangkan sesuatu yang indah yang dapat melupakan sakit mengeras itu buat seketika
  • Zikir dan doa 
  • Banyakkan mengaji untuk proses penafasan yg panjang dan telus..


Jika ibu-ibu dapat mencari cara tersendiri utk menangani ketidakselesaan ini sekarang.... sedikit sebanyak dapat membantu apabila tiba saat2 kelahiran sebenarnya nanti...

.
Tips lain yg bagus diamalkan untuk melegakan perut kerap mengeras dan kejang ialah dengan pengambilan kalsium yg cukup supaya dalam tempoh trimester ke-3 ni sampai kelahiran nanti dapat diatasi....Ini kerana.. bila badan kita cukup bekalan magnesium... kita akan rasa kurang kesakitan tu. Dan juga membantu kurangkan risiko pre-eclampsia.



Cadangan kalsium dalm bentuk pil mudah bawa dan ditelan...
↪OSTEMATRIX


Ostematrix

Kenapa Ostematrix?

Mula-mula sekali meh kita kenali apa itu OsteMatrix. Dalam Biologi, Oste adalah istilah yang akan dikaitkan dengan tulang. Manakala Matrix pula adalah merujuk kepada satu kandungan di dalam sel tulang yang berbentuk kolegen. Matrix ini terbina daripada gabungan kalsium dan magnesium yang tinggi dengan tujuan untuk menguatkan tulang-tulang.

OsteMatrix Shaklee mengandungi Kalsium, Magnesium dan Vitamin D sebagai bahan utama yang telah diuji secara klinikal. Produk ini juga mengandungi Zinc, Copper, Manganese, dan Boron tapi dalam peratus yang amat sedikit.


Apa kelebihan dan fungsi kalsium, magnesium dan vitamin D dalam ostematrix??

Kalsium :-
bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.


Magnesium :-
pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain, kekejangan otot dan mengurangkan frekuensinya.

Ini kerana.. bila badan kita cukup bekalan magnesium... kita akan rasa kurang kesakitan tu.. memang jadi keperluan kalsium dan magnesium utk ibu hamil ni bukan shaja utk ibu malah utk bayi dlm kandungan tu jgak...


Vitamin D :-
pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing. Tanpa vitamin D, badan tidak dapat mendapat cukup 'hormone calcitriol' (dikenali sebangai Vitamin D aktif). Bila tidak cukup hormon ini, badan akan mengambil kalsium dari rangka yang sedia ada, yang mana akan melemahkan tulang-tulang kita.


Antara lain kebaikan yang akan kita dapat dari ostematrix ni ialah :-


● Menguatkan tulang ibu bagi menampung berat ibu dan baby yg semakin membesar
● Menggantikan kalsium yg diserap oleh baby
● Mengurangkan risiko Osteoporosis 
● Mengurangkan risiko pre-eclampsia 
● ️Mengurangkan komplikasi semasa meneran
● Mengurangkan kekejangan / simpul biawak dan kebas2 kaki tangan
● ️Membantu masalah sembelit semasa hamil dan berpantang
●️ Mengurangkan gastrik / angin
.

Sangat disarankan utk ibu yg tidak suka minum susu kerana Ostematrix dalam bentuk tablet yang sangat mudah ditelan.


Testimoni yang telah mengamalkan Ostematrix

Testimoni ostematrix kaki kebas dan kejang

Testimoni ostematrix ibu hamil sembelit dan kaki kram

Testimoni ostematrix untuk masalah sembelit


Berminat untuk dapatkan Ostematrix Shaklee??

Hubungi saya di talian 012-2475576 (normala)






Review : bercuti di seri bayu resort hotel, bagan lalang, sepang

Cuti sekolah!!!
Yeah!...anak-anaklah paling seronok sangat bila diberitahu akan pergi bercuti.. tak kira jauh ke dekat..kalau sebut jer mandi kolam..maka melompat la masing-masing dan eksited nak pegi....

Kali ni akak pegi dekat-dekat jer memandangkan akak tak boleh jalan jauh dalam keadaan akak hamil 28 minggu ni... so plan kali ni akak pergi seri bayu resort hotel kat bagan lalang, sepang.... ajer.... kalau ikutkan plan asal nak jelajah pulau pinang gitu.... takper next trip nanti lakannn...




Apa yang best kat sini selain tepi pantai bagan lalang ni....ialah sebab utamanya.... mestilah nak makan seafood kat area situ yang memang terkenal dengan hasil lautan yang fresh dan sedap pulak tu... okeh...nnt akak review tempat makan yang best kat sini ek....

Sampai-sampai jer dah nampak kolam depan bangunan reception counter.... apa lagi.. belum chek in dah terjun dulu... adoyaiiii....anak2..



Lepas dapat kunci.. terus check in la... oh yer.. check in pukul 3 yer.tapi kalau korang sampai awal boleh la bagitau yang korang dah sampai... itupon kalau service room dia cepat nak buat kerja.... disebabkan cuti sekolah.... ramai yang check in dan check out.. maka lama jugaklah menunggu nak dapatkan bilik ni.... kebetulan kami booking apartment lagilah lama tunggunyer... 

Ni bangunan untuk check in .... haaa depan tu la kolam renang dia....




Ruang tamu.. abaikan acessories tambahan tu.. masuk-masuk jer memasing tak sabar nak cari port nak lepaskan penat disebabkan lama sangat menunggu check-in.


Ruang dapur yang sediaada.... hanya pemanas air jer disediakan.... yang lain-lain tidak dibenarkan...


Bilik anak-anak


Bilik utama



Hari kedua - makyong tumpang sekaki berendam.. mana tahan tengok anak kuak lentang dalam kolam sekangkang kera tu... kejap jer dapat bertahan... sebab perut ni dah mengeras kesejukan.. sejuk la orang dalam nih.....




Tempat makan malam yang selalu dok orang kata bolelsh pergi ke 

- Restoran Senandung Malam - Ikan Bakar Wak Sahab & Seafood

- Restoran Bayu Malam Wak Lan Ikan Bakar & Seafood

- Bagan Lalang Sea View Restoran

So kami decide pergi ke restoran senandung malam.. sajer nak try yang ini pulak... sebab sebelum ni kami pernah makan di restoran bayu malam... ok jugaklah harga dia....
Kami datang lewat petang pon dah ramai yang beratur... so faham-fahamlah kalau sampai lewat tuh.... panjang beratur baru ler dapat pilih lauk tuu...

Jangan risau nak solat kat mana... belakang restoran senandung malam ni ada disediakan surau lengkap dah ada telekung sume.

Oklah... makanlah dengan sepenuh hati yer...



Sempat lagi mak yong ni berangan... tengok suasana aman damai .... klau gini hari2 alangkah indahnya kehidupan ini.... ceewahhh..

Salam sayang buat semua!






Khasiat dan Kebaikan Omega 3 untuk sendi, lenguh badan


↪Baik utk Kesihatan #JANTUNG
- mengawal kadar #kolesterol, menurunkan LDL (lemak jahat), meningkatkan HDL (lemak baik)
- merendahkan tekanan darah
- bila kolesterol terkawal, tekanan darah baik, jantung akan jadi lebih sihat


↪Baik utk Kesihatan MINDA
- membantu menghubungkan sel2 otak


↪Baik utk MATA


↪Baik utk Fleksibiliti SENDI
- mengurangkan rasa sakit sendi 
- sesuai untuk gout


↪MENCANTIKKAN KULIT
- Mengelakkan kulit daripada menjadi kering


Banyak je kat mana2 jual minyak ikan. Tp tetap tak sama dgn OMEGA GUARD by shaklee okay. 

Sebabbbb......

๐Ÿ‘- Sumber terbaik iaitu ikan laut dalam. 
3x penyulingan tau sbb nak bersihkan dari logam berat dan pencemaran lain. 
๐Ÿ‘- kepekatan yang sangat tinggi
๐Ÿ‘- selamat untuk dimakan (tiada perasa tambahan)
๐Ÿ‘- yang penting MESRA ALAM
๐Ÿ‘- lengkap dengan DHA & EPA
๐Ÿ‘- Yang ni part paling suka, tak bau hanyir bila masuk mulut!  Anak2 pon senang jer nak telan...


๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Akak pun makan OMEGA GUARD ni utk kehamilan skrang ni sbb dapat terus kat baby utk minda baby dan DHA yang terkandung akan menyingkirkan lemak berlebihan yang tidak diperlukan oleh badan. So ibu hamil akan kekal langsing dalam tempoh kehamilannya! ๐Ÿ˜œ

Thats why la akak dapat maintain berat now! ๐Ÿ˜˜

HAPPY SHARING! ❤️


Berminat... hubungi saya di 012.2475576
(Normala)


Antara testimoni yang mengambil Omega 3 Shaklee:-













TIPS PEMAKANAN UNTUK WANITA HAMIL, TINGKATKAN ZAT BESI CEGAH ANEMIA

TIPS PEMAKANAN UNTUK WANITA HAMIL, TINGKATKAN ZAT BESI CEGAH ANEMIA


Banyak kes anemia berlaku disebabkan kekurangan zat besi - secara tak langsung refleksi kepada makanan harian kita yang kurang zat besi sebenarnya.


Antara cadangan makanan untuk mencegah anemia :

1. Makanlah makanan yang tinggi zat besi untuk setiap kali waktu makan.

↪Gabungan sumber tumbuhan dan haiwan adalah lebih afdhal. Sayur yang tinggi zat besi ialah sayuran hijau, pegaga, peria, pucuk manis, kale dan bayam.

↪Daripada haiwan pula - daging merah, organ dalaman (tak elok diamalkan selalu), kerang (mesti lebih 20 ekor sehari, tapi ada risiko pencemaran logam berat) dan ikan.


2. Banyakkan pengambilan buah-buahan yang kaya vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.

↪Antara buah yang tinggi vitamin C ialah jambu batu.


3. Kekacang yang tinggi zat besi ialah kacang kuda.


4. Amalkan makan kurma, dalam 7 biji sehari.


5. Kurangkan pengambilan teh dan kopi atau berhenti sebentar. Kandungan kafein & tannin dikatakan mengurangkan serta menghalang penyerapan zat besi.


6. Elakkan minum susu selepas makanan berat atau minum bersama vitamin zat besi untuk ibu mengandung. Minuman coklat pun tak boleh juga.


Selamat mencuba..

Tapi, saya pilih set hamil basic shaklee - VitaLea, B. Compleks dan vita C Shaklee untuk cukupkan nutrisi harian saya.


Info Set Hamil Basic Shaklee:

๐Ÿ‘VitaLea dah berada di pasaran selama 100 tahun & dimuatkan dalam Public Jurnal 2009 sebagai vitamin nombor 1 dunia.
Multivitamin ini ada 9mg zat besi, sesuai dengan keperluan harian kita.

๐Ÿ‘B. Compleks Shaklee lengkap dengan kesemua jenis vitamin B.

๐Ÿ‘Vitamin C Shaklee bersifat sustained release untuk pastikan kandungan vitamin C maintain dalam darah dan sentiasa ada bila diperlukan. Vitamin C juga diperlukan untuk membantu penyerapan zat besi.


Testimoni customer yang amalkan set hamil basic Shaklee..



Nak dapatkan set hamil basic shaklee?
Hubungi saya untuk info vitamin Shaklee:-

Normala Ab Shukor
012.2475576
Klik www.wasap.my/60122475576




Disclaimer : produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah penyakit.


Pantang larang mereka yang menyertai Korban Aidiladha


*Hukum memotong kuku dan rambut bagi yang melakukan korban*

*Soalan :*

Saya pernah mendengar, ada yang mengatakan bahawa terdapat hadis yang menganjurkan bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban agar tidak memotong kuku dan juga rambutnya apabila tiba sahaja 1 Zulhijjah. Sejauh manakah kebenaran anjuran ini?

*Jawapan :*

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Apabila sudah masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin berkorban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih korbannya. Hal ini berpandukan hadis daripada Ummu Salamah R.anha bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

ู…َู†ْ ูƒَุงู†َ ู„َู‡ُ ุฐِุจْุญٌ ูŠَุฐْุจَุญُู‡ُ ูَุฅِุฐَุง ุฃُู‡ِู„َّ ู‡ِู„َุงู„ُ ุฐِูŠ ุงู„ْุญِุฌَّุฉِ، ูَู„َุง ูŠَุฃْุฎُุฐَู†َّ ู…ِู†ْ ุดَุนْุฑِู‡ِ، ูˆَู„َุง ู…ِู†ْ ุฃَุธْูَุงุฑِู‡ِ ุดَูŠْุฆًุง ุญَุชَّู‰ ูŠُุถَุญِّูŠَ

Maksudnya: Barangsiapa yang mempunyai binatang korban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai berkorban.

Hadis riwayat Imam Muslim (1977)

Al-Imam al-Nawawi di dalam kitabnya al-Minhaj Syarh Sahih Muslim menyebutkan bahawa hadith ini, sebahagian ulama’ memahaminya dengan mengatakan haram untuk memotong rambut, mencabut bulu-bulu yang ada di badan serta memotong kuku dan ini adalah pendapat Sa’id bin al-Musayyib, Rabi’ah, Ahmad, Daud al-Zahiri, Ishak dan juga sebahagian ashab al-Syafi’e. Adapun al-Imam al-Syafi’e dan ashabnya yang lain, mereka mengatakan bahawa larangan tersebut hanyalah makruh tanzih dan bukannya haram.

*Kesimpulan*

Melihat kepada pendapat-pendapat yang ada di dalam permasalahan ini, kami nyatakan di sini bahawa bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban, apabila tibanya 1 Zulhijjah maka disunatkan untuk tidak memotong kuku, rambut serta bulu-bulu yang berada di badan sehinggalah selesai dia melakukan ibadah korban tersebut. Ini seperti mana pendapat al-Imam al-Syafi’e beserta ashabnya yang lain dan ini juga adalah pendapat muktamad di dalam mazhab al-Syafi’e.

Antara hikmah yang disebut oleh Imam Nawawi Rahimahullah dalam Syarah-nya ialah larangan memotong kuku dan menggunting rambut bagi orang yang ingin melaksanakan korban ialah supaya anggota yang terdapat pada badannya itu semuanya akan dibebaskan daripada api neraka. Ada pendapat yang lemah menyatakan untuk menyerupai orang yang berada dalam keadaaan ihram di mana dia diharamkan untuk bergunting, mencukur, memotong kuku dan beberapa larangan lain.Wallahua’lam.

Akhukum fillah,

S.S Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan

Sumber: http://www.muftiwp.gov.my/

#esok
*1 Zulhijjah 1438 = Rabu, 23 Ogos 2017*


Selamat berpuasa dan selamat hari raya aidiladha.



Nak sihat dan cantik sila contact saya untuk info vitamin Shaklee..

Normala Ab Shukor
Shaklee Subang Perdana
๐Ÿ“ฒ012.2475576

Komen

Anda Mungkin Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)