PERBEZAAN VITAMIN E SHAKLEE DENGAN VITAMIN E YANG LAIN

BEZA VITAMIN E SHAKLEE DENGAN YG LAIN

MENGANDUNGI SELENIUM DAN EKSTRAK BIJI ANGGUR
Setiap softgel Vitamin E Shaklee mengandungi :-
- 400 IU vitamin E dari sumber semulajadi
- 65 mg selenium (untuk melengkapkan aktiviti vitamin E)
- 38 mg ekstrak biji anggur ( mengandungi campuran roanthocyanidins yg merupakan antioksida yang lebih kuat dari vitamin E dan vitamin C)
- Vitamin E paling lengkap dipasaran







Kebaikan lain;-
✿ Melindungi jantung
✿ Tingkatkan kemampuan reproduktif (vitamin kesuburan)
✿ Anti penuaan
✿ Anti-oksidan yang kuat
✿ Meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga (dikenali sebagai vitamin 'CINTA')
✿ Memperbaiki arthiritis
✿ Memulihkan parut dikulit

✿Utk kesan yang sangat bagus diambil dengan ESP untuk penyerapan vitamin lain dan menghasilkan sel-sel baru utk kulit.

=======================================================================
ingin cuba?
SMS/Wassap 012-2475576
Email :vitaminsihat2u@gmail.com
normala

=======================================================================

Set Kecantikan Shaklee berkesan mengatasi jeragat/pigmentasi dan parut jerawat diwajah. Klik sini:
http://vitaminsihat2u.blogspot.com/2014/02/cara-hilangkan-jeragatpigmentasi-dan.html

Set kuruskan badan Shaklee

Masih mencari-cari cara nak kuruskan badan/turunkan berat badan dengan selamat dan berkesan???... Set kuruskan badan Shaklee membantu anda untuk turunkan berat badan dengan berkesan sekali.

Set Kuruskan badan/turunkan berat badan Shaklee bertindak melalui tiga cara iaitu:

1. Detox
2. Bakar atau pecahkan lemak
3. Bina otot dan tingkatkan metabolisma
Jom kita tengok apa vitamin/suplemen yang terdapat dalam set ini dan bagaimana ianya membantu anda untuk mengurangkan berat badan anda secara selamat dan semulajadi.

Peringatan : pilihlah yang selamat kandungannya kerana telah ramai yang tersilap memilih produk yang semakin berlambak dipasaran sekarang ini...dan.... akhirnya mengundang bahaya. So kena patut berhati-hatilah yer... * Bonus : Apa yang best sangat set ini?... bukan sahaja membantu mencapai impian anda untuk kuruskan badan, malah ada yang memberi feedback yang berganda-ganda kerana ianya sekaligus telah menjadikan kulit wajah mereka lebih sihat dan berseri, serta meningkatkan tenaga dan kesihatan mereka. Best tak?





APA YANG PERLU SETELAH MEMILIKI SET KURUSKAN BADAN SHAKLEE INI?

Perkara pertama sekali kita mestilah detokskan diri.. apa tu detoks...untuk apa?
Supaya senang vitamin/suplemen lain menyerap dengan berkesan dan bertindak tanpa halangan.
Nak detoks pakai apa yer?. aha.....

Detox semulajadi selamat dan berkesan membantu perut rasa ringan dan tidak sakit untuk proses pembuangan.. senang sangatlah..

Herblax - kombinasi dari tumbuhan herba yang terkenal secara tradisional membantu masalah tidak hadam dan pergerakan usus yang tidak sihat. Diperlukan untuk detox iaitu untuk membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru la badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Sangat sesuai untuk mereka yang selalu alami sembelit yang sangat teruk.

Alfalfa - Meneutralkan asid dalam badan, sebagai pembersih darah dan merendahkan kolesterol. bertindak sebagai fiber yang membawa keluar lemak-lemak yang sudah dipecahkan oleh Lecithin dan Omega. Detoksifikasi dan sebagai ‘milk booster’ dengan membantu penghasilan susu ibu. Kelebihan lain diambil oleh mereka yang selalu ada masalah alahan. Juga sebagai 'kacip fatimah'.. untuk hubungan suami isteri bertambah erat... bahagianyalah.... tak payah dah susah-susah nak makan jamu lain..yang ni pon dah cukup.

Bakar dan pecahkan lemak
Lecithin - diekstrak dari soya tanpa penggunaan bahan pewarna, pemanis atau pengawet. Membantu proses memecahkan lemak dalam tubuh.

Omega Guard – membantu proses memecahkan lemak dengan berkesan dan membantu mengawal selera makan. Diambil sebelum tidur untuk proses pembakaran menjadi lebih super powerrrr...


Membina otot dan tingkatkan metabolisma
Cinch Shake - didatangkan dalam perasa coklat, vanilla dan café latte. meningkatkan metabolisma badan serta mengandungi Leucine untuk membantu mengekalkan otot semasa proses penurunan berat badan, supaya badan anda tak menggeleber setelah berat badan turun nanti.
Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang.

ESP - Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten. Protein soya membantu mengurangkan kolesterol, mempunyai Indeks Glisemik yang rendah yang membantu dalam proses mengurangkan berat badan.

Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
Gabungan ketiga - tiga produk ni sangat berkesan untuk menurukan berat badan. Tapi pengambilan makanan yang seimbang dan diet yang teratur juga sangat disarankan untuk kekal langsing.

Air 2 - 3 Liter sehari adalah wajib untuk memudahkan proses pelangsingan dan penyerapan suplemen yang diambil.. Exercise untuk keluarkan peluh selama 5-15minit untuk pembakaran lemak, tak payah nak jogging2 sangat.. buat kerja rumah pon dah ok dah.. janji yang ada keluarkan peluh..

Paling penting adalah ISTIQAMAH = KONSISTEN untuk result yang superb!!


Bagaimana cara untuk mendapatkan SET KURUSKAN BADAN SHAKLEE ini?
Hubungi saya untuk konsultasi percuma.

Call/SMS/Whatsapp : 012-2475576
Email : vitaminsihat2u@gmail.com
Normala Ab Shukor
Shaklee ID : 917807

****************************************************************************************************************


SENARAI PAKEJ SET SHAKLEE. KLIK SINI


JADI AHLI SHAKLEE DAN KELEBIHANNYA. KLIK SINI


Plan untuk hamil dengan GLA Complex Shaklee


1. Melancarkan perjalanan darah bagi membantu dalam masalah ketidaksuburan pada lelaki dan wanita. Ia menguatkan otot organ lelaki dan membaikpulih fungsi uterus.
2. Asid lemak menjaga kecantikan kuku, rambut dan kulit kepala.
3. Mengurangkan ketidakselesaan semasa pra-haid (PMS).
4. Mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara.
5. Mengelakkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes.
6. Mengurangkan simptom ekzema
7. Membantu pesakit Alzhiemer.
GLA Complex Shaklee bukan setakat untuk mudah hamil malahan ia mempunyai banyak kelebihan berbanding EPO,




Ingin cuba Set kulit cantik paling gojes!!!
> Budget rendah utk kulit cerah dan berseri.
> Atasi pms dan stabilkan hormon wanita.
> kulit cerah semulajadi dan paling best nampak glowing2 gitu!

sms/wassap normala 012-2475576

Sustained Release Vita-C 500 mg
>Sistem pelepasan berterusan secara semulajadi setiap jam selama lima jam berturut-turut.
>Membentuk kolagen, mencantikkan dan mencerahkan kulit.
Meningkatkan sisitem imun melawan jangkitan seperti selesema, alergi hidung dan asthma.
>Anti-Oksidan - melawan dan menghapuskan radikal bebas sebelum menyerang sel-sel tubuh kita.

>Mengecutkan jerawat dan pulihkan dengan cepat

GLA Complex

>Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
>Meningkatkan kesuburan.
>Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
>Membantu dalam menangani menopause.
>Menguatkan kuku & rambut.
>Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
>Membantu menangani ekzema.
>Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
>Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
>Menguatkn immuniti badan.
>Memperlahankan process penuaan.
>Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
>Mengawal kencing manis
>Mengawal kolesterol.
>Bagus untuk saraf.

SMS/Whatsapp normala : 012-2475576


Kebaikan berganda-ganda dengan ESP Shaklee!!
Kenapa? Tak percaya?.. testimoni ramai berpuashati dengannya..

ESP membantu :
- Membina sel2 baru utk kulit cerah dan bersih
- Pulihkan pigmentasi - kulit berseri, tona kulit sekata, pulihkan parut jerawat....
- Ibu hamil lebih bertenaga dan berseri, menyusukan anak (act as milk booster)
- Membantu mengurangkan paras kolesterol dan penyakit jantung.
- Membantu mengawal masalah diabetes.
- Membantu memberi tenaga segera... mereka yg sering letih dan lesu
- Membantu menurunkan berat badan – NAK KURUS!!! Sebab ESP mengenyangkan..
- Bantu pulihkan gastrik dan bagus utk mereka yang baru pulih dari sakit.

Tips Kulit Cantik dan Berseri : http://vitaminsihat2u.blogspot.com/2014/02/tips-kulit-cantik-berseri-dengan-esp.html

SMS/WASSAP normala 012-2475576

Untuk lebih cantik lagi diminum bersama ‪#‎KOLAGEN SHAKLEE untuk kulit halus mulus.

Klik sini untuk Collagen Shaklee best gila!
https://www.facebook.com/bizzmom.health.and.beuty/posts/579949138747389

‪#‎Nak ganti puasa boleh minum ESP dengan makan kurma, cukup untuk tenaga sepanjang hari… Alhamdulillah..kesihatan terpelihara dan berseri selalu.

Dan byak lagi khasiatnya...

Hubungi saya untuk konsultasi percuma.

Call/SMS/Whatsapp : 012-2475576
Email : vitaminsihat2u@gmail.com
Normala Ab Shukor
Shaklee ID : 917807




Collagen Powder Shaklee Adalah Yang Terbaik Untuk Kulit Halus dan Cantik, atasi Kulit Kedut dan Pigmentasi

Apakah Collagen Powder Shaklee Adalah Yang Terbaik Untuk Kulit Halus dan Cantik, atasi Kedut dan Pigmentasi?
APA COLLAGEN TU YER....Kenapa perlu ambil collagen?

COLLAGEN IALAH - Ia adalah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan & keanjalan kulit, rambut, kuku, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi dan saluran darah.

Semakin usia kita meningkat semakin kurang collagen dalam badan kita kerana banyak faktor yang mengakibat kekurangannya... Haaa cuba check diri sendiri apa yang berubah.. umur?, pemikiran?, kulit?, rambut?, keanjalan?... banyakkan?

Jom tengok apa yang perlu kita tahu berkenaan collagen ni....

Sekarang ni banyak sungguh jebis-jenis COLLAGEN yang terdapat di pasaran... banyaknya sampai tak tahu mana satu nak cuba.. betul tak? TETAPI.. AWAS!!!

Adakah kita tahu sejauh mana kandungan collagen itu sendiri dari segi kebaikan dan kesannya supaya tidak mendatangkan kemudaratan dan kesan merbahaya pada kulit dan nyawa.

DiShaklee telah mengkaji dengan teliti dan menghasilkan SHAKLEE COLLAGEN POWDER yang selamat diambil oleh sesiapa jua, dan berkesan untuk kulit yang bermasalah.



Kebaikan Collagen Shaklee:-
Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan - Collagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Ia meningkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembut dan membuatkan kulit lebih bercahaya dan gebu. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan kulit.

Memulihkan masalah kulit - Apabila collagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka, ia akan menstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan kepada kulit. collagen sangat efektif untuk memulihkan parut, pengecutan ephithelium, kedutan dan garis-garis halus.

Mencantik dan menyuburkan rambut - Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut. Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepada epidermis, rambut dan kuku. Kekurangan kolagen menyebabkan rambut kering dan bercabang, manakala kuku menjadi kusam dan mudah pecah.

Menegangkan payudara - Kesan collagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak yang berperanan sebagai penyokong bagi pembentukan payudara. collagen merupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara.

Menguatkan tulang - Penyatuan collagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangka tulang yang kuat. Oleh itu, collagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca darpadai kehilangan collagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium, magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan collagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis.

Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi - Collagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru. Dengan fungsi ini, ia secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun, membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi.

Melambatkan proses penuaan kulit - Seiring dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang sibuk, kandungan collagen dalam kulit akan semakin berkurangan dan kerana itu, kulit menjadi kering dan kusam. Pengambilan collagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula collagen yang berkurangan.

Hubungi Normala - Call/SMS/Whatsapp : 012-2475576



APAKAH FUNGSI SETIAP BAHAN / RAMUAN DALAM COLLAGEN?

Kolagen ikan : Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal

Ekstrak kulit kerangan : Mengandungi glukosamina sbg pelincir bagi sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidakselesaan mata

Lactobacillus acidophilus : Meningkatkan penyerapan collagen

Ekstrak biji Camellia Japonica : Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan

Ekstrak Pfaffia : Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga.

Vitamin C : Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

Vitamin B2 & B6 : membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.


APAKAH SIMPTOM KEKURANGAN COLLAGEN?
Kita sering lihat garis-garis kesan ketawa, kedutan, lingkaran hitam bawah mata, kesan bengkak bawah mata(eyes bag), adalah kesan utama kekurangan collagen dalam tubuh kita.
Penglihatan kabur
Gusi yang tidak sihat
Garis halus kelihatan pada leher
Payudara dan punggung kelenturan
Kuku senang pecah, pudar dan kekuningan
Rambut menjadi kering dan bercabang di hujung
Liang roma menjadi lebih besar, pigmentasi, jeragat, kulit kekuningan
Kulit hilang keanjalan, lebih kering
Kelihatan tua daripada umur sebenar
Organ dalaman tidak berfungsi dengan berkesan
Kehilangan kalsium, sakit belakang, sakit sendi


PERBEZAAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER DENGAN COLLAGEN JENAMA-JENAMA YANG LAIN?
a) Tiada aditif: Ramuan serbuk kolagen adalah 100% tulen, semulajadi dan selamat, tiada perangsang, tiada gula, tiada pengawet, tiada pewarna.

b) Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

c) Mudah: Sangat mudah dilarutkan dalam air, senang dibawa ke mana2, mudah juga untuk dimakan, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

d) Rasa aneka: Campur dengan dengan minuman buah-buahan kegemaran, fresh oren, ESP atau pon mealshake.

e) Suplemen collagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen,

f) Collagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.

g) Collagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton, senang diserap oleh tubuh.


KENAPA SHAKLEE COLLAGEN POWDER TERBAIK?

Untuk pengetahun anda, sebenarnya collagen datangnya dari banyak sumber, ada produk dari jenama-jenama lain di proses yang berasal dari tomato, blueberry, brokoli, rumpai laut dan macam-macam lagi.


TETAPI Collagen Powder Shaklee berasal dari sisik ikan merah.. Kenapa ye?

Tahukah anda ikan merah hidup secara bebas dalam lautan sedalam 5000m (5km).

Makin dalam lautan tu makin tinggi tekanannya kan? dan sebab tulah ikan biasa sukar untuk hidup dalam kedalaman tersebut. Berbeza dengan ikan merah, ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20 pound ( 9kg), bertelur dan hidup bebas dalam kedalaman tersebut. Sebab inilah ikan merah sumber collagen terbaik dan tahan lasak : Sangat lasak dan elastik. Kepaduan sel yang sangat tinggi. Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan Jisim molekul yang sangat rendah.


APA YANG DIMAKSUDKAN JISIM MOLEKUL YANG SANGAT RENDAH
Bilangan asid amino dalam molekul biasa (300000 dalton) sangat besar dan sukar diserap oleh tubuh..bukan tidak diserap langsung tetapi daripada 100% mungkin yang sampai ke dalam sistem cuma beberapa %, secara mudahnya kurang dari 100%.

Berbeza dengan Collagen Powder Shaklee, bilangan asid amino cuma 3 (1000 dalton) dan ini memudahkan penyerapan ke dalam sistem badan. (Penyerapan Unggul) Jadi tiada yang terbazir dan kesannya akan dapat dirasai lebih cepat!

Kolagen lain yang mempunyai jisim >300 000 dalton perlu melalui Stomach Digestion –> Intestinal Digestion –> Breakdown protein into amino acid.. banyak kan prosesnye?

dan yang sampai ke lapisan dermis pun tidak 100%. Alangkah ruginya...

Shaklee Collagen Powder yg mempunyai jisim molekul 1000 dalton, sangat ringan dan mudah diserap ke lapisan dermis. HIGHEST ABSORPTION-WITHOUT DIGESTION.


WAKTU TERBAIK UNTUK AMBIL KOLAGEN
Anda boleh mengambilnya sama ada awal pagi dimana penyerapan badan kita pada tahap terbaik atau pada waktu malam. Iaitu masa sebelum tidur apabila seluruh badan di dalam keadaan rehat dan di dalam proses pertumbuhan semula. * Sebab masa kita " REST" masa itu lah collagen bertindak lebih berkesan.

Pastikan masa pengambilan adalah sama setiap hari. Contoh setiap jam 10 malam sebelum tidur dan seterusnya untuk malam-malam berikut.

Kalau nak amalkan kolagen waktu pagi, pastikan 30 minit sebelum sarapan pagi. Tujuannya untuk penyerapan yang sempurna. Selepas 30 minit, ikutlah anda nak makan apa-apa pun...

Pada permulaan seelok-eloknya kolagen ni diamalkan 2 kali sehari. Selepas seminggu, anda boleh amalkan cuma sekali sehari.


HARGA SHAKLEE COLLAGEN POWDER :
1 kotak mengandungi 15 sachets yang senang dibawa kemana sahaja.

1 kotak - RM298.00


(Untuk pembelian 3 kotak keatas layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA, dan pembelian secara automatik mendapat HARGA AHLI dan CASH BONUS pada bulan berikutnya)

Hubungi Normala - Call/SMS/Whatsapp : 012-2475576

LIHATLAH HASIL PENGAMBILAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER BERBEZA KAN?


Bagaimana cara untuk mendapatkan collagen powder Shaklee ini?
 
Kini, lebih mudah sekali nak order suplemen Shaklee, hanya Klik pada “ORDER NOW” dibawah ini sahaja, anda boleh membuat pesanan terus kepada Shaklee. Ianya Mudah, Cepat dan Ringkas!!! Anda pasti teruja. Order sekarang dan “Happy shopping”…

"ORDER NOW" - COLLAGEN SHAKLEE

 
Hubungi saya untuk konsultansi percuma
Call/SMS/Whatsapp : 012-2475576
Email : vitaminsihat2u@gmail.com
Normala Ab Shukor
Shaklee ID : 917807

***************************************************************************************************************

SENARAI PAKEJ SET SHAKLEE. KLIK SINI

JADI AHLI SHAKLEE DAN KELEBIHANNYA. KLIK SINI



Merawat hipertiroid/tiroid dengan vitamin shaklee

Masalah Hipertiroid/ Kelenjar Tiroid


Masalah hipertiroid atau Hypertiroidisma (hyperthyreoidism) merupakan masalah aktiviti kelenjar tiroid yang terlebih aktif. Tiroid merupakan kelenjar yang terletak pada leher, di kawasan halkum dan boleh dirasai dengan sentuhan tangan (bagi yang biasa melakukannya).

Hypertiroidisma dapat dikenalpasti dengan keadaan leher yang kelihatan membengkak, satu situasi yang dipanggil goiter. Goiter (bengkak di kawasan halkum) boleh disebabkan oleh beberapa faktor, antara yang paling biasa dijumpai ialah penyakit autoimun yang dipanggil penyakit Grave-Basedow dan tumor pada kelenjar pituitari.




Penyakit Grave-Basedow adalah disebabkan badan kita menghasilkan antibodi yang melawan sel badan kita sendiri (dalam kes ini tiroid). Apa yang pelik adalah, antibodi ini tidak sama seperti sifat antibodi pemusnah yang lain dimana, ia tidak menghapuskan sel tiroid, malah menggalakkannya untuk membesar dan menjalankan aktiviti dengan lebih aktif. Kesannya ialah seseorang itu menghidapi hipertiroidisma.

Masalah ini membawa kepada beberapa kebaikan selain daripada keburukan yang dirasakan oleh penghidapnya. Antara kebaikan yang dirasakan oleh individu tersebut ialah ia memiliki berat badan yang unggul disebalik selera makan/ tabiat makan yang tinggi. Kebanyakan orang yang mempunyai peningkatan aktiviti tiroid adalah kurus dan sangat aktif dalam berfikir dan dalam aktiviti yang mereka lakukan. Individu yang mempunnyai masalah ini mempunyai metabolisma yang amat tinggi kerana hormon tiroksin (thyroxin) menggalakkan sel badan meingkatkan aktiviti mereka. Bagi yang duduk di kawasan sejuk (eropah dll), mereka mendapat kebaikan daripada perkara ini kerana penghidap masalah ini juga turut merasakan peningkatan suhu badan.


Individu ini juga mempunyai paras kolesterol yang rendah dalam badan kerana, hormon tiroid menggalakkan pembinaan reseptor di hati yang mengesan kolesterol (LDL) dan menyingkirkannya melalui hempedu (bile). Paras kolesterol normal dalam badan ialah 5 mmol/x.

Walaubagaimanapun, hipertiroidisma bukanlah begitu menyeronokkan seperti yang disangka oleh ramai orang. Penghidap sakit ini merasakan jantung yang berdebar debar dan rasa cemas dan risau akibat tindakan hormon tiroksin (thyroxin) terhadap jantung mereka. Hormon tiroksin merupakan pencetus kepada kecekapan hormon adrenalin dalam menjalankan aktivinya terutamanya kepada jantung. Kehadiran hormon tiroksin menyebabkan hormon adrenalin semakin cekap, seterusnya hormon adrenalin ini menyebabkan lebih lagi pengaktifan reseptor beta-1 pada jantung dan menyebabkan rasa berdebar debar dan cemas. Apa yang ditakuti ialah, aktiviti jantung akan menjadi terlalu aktif boleh menggalakkan atrial fibrilation (impuls jantung menjadi kacau bilau).

Bukan itu sahaja, terlebih hormon tiroid juga menyebabkan cirit birit yang tidak disukai oleh orang ramai yang menghadapinya. Cirit birit selalu sahaja mengganggu aktiviti harian mereka. Hormon tiroksin menyebabkan pergerakan usus lebih laju seterusnya menyebabkan cirit birit, dan individu yang menghidapinya akan lebih cenderung untuk menjadi lebih kurus..

Badan berpeluh peluh dan rasa terlalu panas adalah perkara biasa yang dihadapi oleh orang yang menghidapi masalah ini. Tambahan pula di negara Malaysia sudah sedia panas, bukan mudah bagi orang orang ini menghadapinya..

Tekanan jantung penghidap masalah ini juga tidak normal. Tinggi pada tekanan atas (sistol) dan rendah pada tekanan bawah (diastol). Jantung terpaksa bekerja kuat untuk membekalkan darah ke seluruh badan akibat permintaan oksigen yang sangat tinggi kerana kebanyakan tisu badan mempunyai metabolisma yang amat tinggi. Jantung yang terpaksa bekerja terlalu kuat akan merasakan kekurangan bekalan oksigen (ischemia) dan seterusnya menyebabkan kematian tisu jantung (necrosis/infarct). Jadi, walaupun individu penghidap hipertiroidisma mempunyai tahap kolesterol yang mengagumkan (rendah), ia tetap tidak dapat lari dari penyakit jantung yang menunggunya ini.



Siapa yang berpotensi mendapat penyakit tiroid ini?
  •  perempuan
  •  diwarisi (genetik)
  •  menghidapi masalah pituitari atau endokrin yang lain
  •  berusia lebih 60 tahun
  •  perokok


Penyakit tiroid ada 2 jenis iaitu Hyperthyroid (Hipertiroid) dan Hypothyroid (Hipotiroid)

Di sini saya akan kongsikan mengenai Hyperthyroid / Hipertiroid.

HIPERTIROID adalah peningkatan hormon tiroid dalam darah. Gejala yang dirasakan antara lain adalah peningkatan hormon tiroid dalam darah ialah:
  •  bengkak di leher
  •  cirit-birit
  •  degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
  •  haid tidak teratur
  •  kesuburan merosot
  •  konsentrasi menurun
  •  kulit lembap
  •  lemah
  •  mata menjadi besar (bulging)
  •  mood tidak menentu
  •  muscle cramp
  •  nervous, gelisah
  •  osteoporosis
  •  berpeluh dengan banyak
  •  rambut tidak kuat
  •  suhu badan meningkat
  •  sukar bernafas
  •  sukar tidur
  •  tak tahan panas
  •  tekanan darah naik
  •  menggeletar
  •  turun berat badan walau selera makan meningkat



Beberapa penyebab hipertiroid antara lain adalah:

1) Grave Disease: Antibodi dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon
2) Tiroiditis / tiroid membengkak
3) Toxic nodule goiter: Terlalu banyak iodin dalam makanan
4) Kanser pituitari


Rawatan natural untuk pesakit hypertiroid termasuk herba dan terapi tradisional seperti:

* ginseng - Ginseng Siberia atau Eleuthero adalah makanan tambahan semulajadi yang membantu mengekalkan kesihatan, bermanfaat untuk mengimbangi masalah adrenal serta tekanan kronik

* Iodin - nutrien yang sangat penting untuk merawat hipertiroid (garam iodin)

* Dos harian Vitamin D membantu dalam menggalakkan sistem imun dan memberikan kelegaan daripada beberapa gejala imun berkaitan

* Kekurangan selenium membawa kepada masalah hipertiroid. Dapatkan makanan yang tinggi selenium ( kekacang, seafood, kuaci, suplemen kaya selenium)

* Omega-3 - mengimbangi sistem endokrin dan mengawal pengeluaran hormin tiroid yang berlebihan


Vitamin/suplemen yang membantu untuk masalah kalenjar tiroid.

Hyper - 
  • Vivix (pilihan terbaik) - mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
  • B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk merawat hypertiroid
  • Vitamin C 500mg SR - Penting didalam keadaan stress
  • Omega Guard - merupakan minyak ikan tertulen yang kaya Omega-3, utk fungsi kalenjer yang betul
  • Ostematrix

Simptom :
Perubahan mood, gelisah, resah, insomnia, hilang berat badan, cirit-birit, jantung berdeba, berpeluh, intoleran pada panas, mata ternonjol, irritasi mata, lemah otot, haid sedikit atau tiada langsung.


Hypo -
  • Vivix (pilihan terbaik) - mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
  • B. Complex - memperbaiki sistem imun & kelenjar tiroid, penting untuk merawat hypertiroid
  • Vita-Lea - lengkap dengan imbangan vitamin & mineral
  • Vitamin C 500mg SR - Penting didalam keadaan stress
  • OsteMatrix - mengandungi Vitamin D dan magnesium, nutrien yang diperlukan pesakit thyroid di samping mengelak tulang rapuh kesan daripada penyakit tersebut
  • Omega Guard - merupakan minyak ikan tertulen yang kaya Omega-3, utk fungsi kalenjer yang betul.


Simptom :
Keletihan, kelesuan atau pergerakkan lambat, depresi mental, masalah ingatan, berat badan meningkat, sembelit, intoleran sejuk, rambut & kulit kering, bengkak sekeliling mata, haid yang banyak.






Untuk cara pengambilan vitamin bagi membantu dan merawat hipertiroid/tiroid dengan vitamin shaklee sila hubungi saya untuk lebih details lagi.


SMS/Whatsapp 012-2475576
Email Vitaminsihat2u@gmail.com
Normala


SID kawasan Shah Alam, Petaling Jaya, Subang Perdana, Damansara, Kg. Melayu Subang, Subang Jaya dan kawasan yang berdekatan. Penghantaran melalui post laju/Gedex mengambil masa 4-5 hari bekerja.

Merawat katarak mata, suplemen/vitamin shaklee untuk masalah katarak

Katarak di mata manusia.

Katarak adalah sejenis kerosakan mata yang menyebabkan kanta mata berselaput dan rabun. Kanta mata menjadi keruh dan cahaya tidak dapat menembusinya. Keadaan ini menjejaskan penglihatan seseorang dan akan menjadi buta sekiranya lewat, atau tidak dirawat. Masalah katarak berbeza dengan masalah mata Glaukoma.


 
Info Katarak
  • Katarak berlaku disebabkan oleh peningkatan usia, kencing manis, cahaya UV (pancaran matahari), kecederaan mata, merokok atau genetik.
  • Katarak disebabkan oleh selaput di bahagian kanta semulajadi mata kita yang menghalang cahaya and imej menembusi mata.
  • Bila usia kita meningkat, kadar mendapat katarak juga meningkat. Namun begitu, ada kanak-kanak dan orang muda yang boleh mendapat katarak juga.
  • Tiada ubatan atau senaman mata yang boleh melarutkan katarak.

Katarak berkembang secara perlahan dan tidak menimbulkan nyeri, gangguan penglihatan yang muncul terjadi secara bertahap, seperti :
  • Kesulitan melihat pada malam hari
  • Melihat lingkaran di sekeliling cahaya atau cahaya yang terasa menyilaukan mata
  • Penurunan ketajaman penglihatan (bahkan pada siang hari)
  • Sering berganti kaca mata
  • Penglihatan ganda pada salah satu mata.

Jikalau cermin mata tidak dapat membetulkan penglihatan kita, hanya pembedahan untuk mengeluarkan katarak dan menggantikannya dengan kanta tiruan dapat menolong memperbaiki penglihatan kita.


Adakah apa-apa risiko? Pembedahan Katarak Teknologi Terkini

(Advanced Cataract Surgery) lebih berkesan daripada cara-cara yang lama, serta sangat berkesan dan berisiko rendah.
 
Pembedahan Katarak Teknologi Terkini biasanya membolehkan kita mengalami:
  • Pembedahan cepat - kurang daripada 30 minit
  • Pembedahan Rawatan seharian - kurang dari 2 jam berada di pusat rawatan pembedahan
  • Penglihatan yang baik dengan pemulihan mata yang cepat
  • Pemulihan yang cepat untuk kembali kepada aktiviti seharian
  • Tiada sakit langsung atau hanya sedikit ketidak keselesaan pada waktu dan selepas pembedahan.
  • Tidak perlu jahitan atau pembalut mata
  • Kekurangan silau mata
  • Pembedahan boleh dilakukan tanpa perlu menunggu selaput menjadi matang. (Pembedahan untuk katarak yang sepenuhnya matang mendedahkan diri kepada lebih risiko.)

Pilihan kanta tiruan beraneka jenis seperti: monofocal, aspheric, multifocal.
Dengan Pembedahan Katarak Teknologi Terkini,
(Advanced Cataract Surgery) anda boleh menikmati kualiti hidup yang tinggi dengan penglihatan yang lebih baik.



Di Shaklee terdapat pilihan vitamin/suplemen membantu masalah katarak yang dihadapi:-

  VIVIX - Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular -
1) Melindungi dan membaiki selular DNA
2) Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
3) Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru mitochondria)
4) Melambatkan pembentukkan protin AGE (Advanced Glycation End products)
 
Recomended : VIVIX kerana memperbaiki keseluruhan DNA dalam tubuh pada tahap selullar dengan kembalikan tenaga yang menyeluruh.


  CAROTOMAX - Antioksidan yang kuat, meneutralkan radikal bebas -
1) Lebih selamat dari vitamin A (diambil berlebihan menyebabkan toksisiti) Carotomax megandungi beta karotena selamat untuk memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.
2) Tingkatkan penglihatan - menghasilakn "ungu visual" untuk mengekalkan penglihatan didalam gelap.
3) Meredakan penyakit kulit - psoriasis, scabies, akne, ulser kulit, jerawat
4) Melindungi Epithelial - memelihara lapisan luar kornea
5) Melawan kanser dan oksidasi - kukuhkan sistem imun dan menghalang pembentukan sel-sel kanser.

6) Menghalang infeksi dan menggalakkan perkembangan normal dan sihat.


Testimoni customer yang mengambil Carotomax Shaklee  
untuk masalah rabun dan silau

Kini, lebih mudah sekali nak order suplemen Shaklee, hanya klik pada "ORDER NOW" dibawah ini sahaja, anda boleh membuat pesanan terus kepada Shaklee. Happy Shopping!


Hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma hanya dari vitaminsihat2u.blogspot.com
SMS/WASSAP 012-2475576
Email : Vitaminsihat2u@gmail.com
Normala


Ketika usia 40 tiba

Sekadar renungan dan persediaan...

BERHATI-HATI DIUSIA 40 TAHUN 


Ramai tidak sedar dalam al-Quran ada menyentuh tentang usia ini. Tentu ada yang sangat penting, perlu diperhatikan dan diambil serius akan perkara ini. Allah swt. berfirman, حَتَّى إَذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِى أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِى أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِى إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ "Apabila dia telah dewasa dan usianya sampai empat puluh tahun, ia berdoa, “Ya Tuhanku, tunjukkanlah aku jalan untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang muslim.” (al-Ahqaf: 15) 

Usia 40 tahun disebut dengan jelas dalam ayat ini. Pada usia inilah manusia mencapai puncak kehidupannya baik dari segi fizikal, intelektual, emosi, mahupun spiritualnya. Benar-benar telah meninggalkan usia mudanya dan melangkah ke usia dewasa yang sebenar. 

Doa yang terdapat dalam ayat tersebut dianjurkan untuk dibaca oleh mereka yang berusia 40 tahun dan ke atas. Di dalamnya terkandung penghuraian yang jelas bahawa mereka; telah menerima nikmat yang sempurna, kecenderungan untuk beramal yang positif, telah mempunyai keluarga yang harmoni, kecenderungan untuk bertaubat dan kembali kepada Allah Pada ayat yang lain, firman Allah; أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فِيْهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيْرُ Apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam tempoh yang cukup untuk berfikir bagi orang-orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepadamu pemberi peringatan? (al-Fathir: 37) Menurut Ibnu Abbas, Hasan al-Bashri, al-Kalbi, Wahab bin Munabbih, dan Masruq, yang dimaksud dengan “umur panjang dalam tempoh yang cukup untuk berfikir” dalam ayat tersebut tidak lain adalah ketika berusia 40 tahun. Menurut Ibn Kathir, ayat ini memberikan petunjuk bahawa manusia apabila menjelang usia 40 tahun hendaklah memperbaharui taubat dan kembali kepada Allah dengan bersungguh2. 




 Apabila itu berlaku menjelang usia 40 tahun, maka Allah memberikan janjiNya dalam ayat selepas itu: (maksudnya) Kematangan. Usia 40 tahun adalah usia matang untuk kita bersungguh-sungguh dalam hidup. Mengumpulkan pengalaman, menajamkan hikmah dan kebijaksanaan, membuang kejahilan ketika usia muda, lebih berhati-hati, melihat sesuatu dengan hikmah dan penuh penelitian. Maka tidak hairan tokoh-tokoh pemimpin muncul secara matang pada usia ini. Bahkan Nabi s.a.w, seperti yang disebut oleh Ibn ‘Abbas: “Dibangkitkan Rasulullah s.a.w pada usia 40 tahun” (riwayat al-Bukhari). Nabi Muhammad saw. diutus menjadi nabi tepat pada usia 40 tahun. Begitu juga dengan nabi2 yang lain, kecuali Nabi Isa as. dan Nabi Yahya as. 

Banyak negara menetapkan untuk menduduki jabatan2 elit seperti ketua negara, disyaratkan bakal calon harus telah berusia 40 tahun. Masyarakat sendiri mengakui prestasi seseorang mantap tatkala orang itu telah berusia 40 tahun. Soekarno menjadi presiden pada usia 44 tahun. Soeharto menjadi presiden pada umur 46 tahun. J.F. Kennedy 44 tahun. Bill Clinton 46 tahun. Paul Keating 47 tahun. Sementara Tony Blair 44 tahun. 

Mengapa umur 40 tahun begitu penting. Menurut Ibnu Qayyim Al-Jauziyah usia manusia diklasifikasikan menjadi 4 (empat) period, iaitu 1. Kanak-kanak ( sejak lahir hingga akil baligh ) 2. Muda atau syabab ( sejak akil baligh hingga 40 tahun ) 3. Dewasa ( 40 tahun hingga 60 tahun ) 4. Tua atau syaikhukhah ( 60 tahun hingga mati ) Usia 40 tahun adalah usia ketika manusia benar-benar meninggalkan masa mudanya dan beralih kepada masa dewasa penuh. 

Kenyataan yang paling menarik pada usia 40 tahun ini adalah meningkatnya minat seseorang terhadap agama sedangkan semasa mudanya jauh sekali dengan agama. Seolah-olah macam satu fitrah di usia ini ramai yang mula menutup aurat dan mendekati kuliah-kuliah agama. Salah satu keistimewaan usia 40 tahun tercermin dari sabda Rasulullah saw., لعَبْدُ الْمُسْلِمُ إِذَا بَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً خَفَّفَ اللهُ تَعَالَى حِسَابَهُ ، وَإِذَا بَلَغَ سِتِّيْنَ سَنَةً رَزَقَهُ اللهُ تَعَالَى الْإِنَابَةَ إِلَيْهِ ، وَإِذَا بَلَغَ سَبْعِيْنَ سَنَةً أَحَبَّهُ أَهْلُ السَّمَاءِ ، وَإِذَا بَلَغَ ثَمَانِيْنَ سَنَةً ثَبَّتَ اللهُ تَعَالَى حَسَنَاتِهِ وَمَحَا سَيِّئَاتِهِ ، وَإِذَا بَلَغَ تِسْعِيْنَ سَنَةً غَفَرَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ وَشَفَّعَهُ اللهُ تَعَالَى فِى أَهْلِ بَيْتِهِ ، وَكَتَبَ فِى السَّمَاءِ أَسِيْرَ اللهِ فِى أَرْضِهِ – رواه الإمام أحمد "Seorang hamba muslim bila usianya mencapai 40 tahun, Allah akan meringankan hisabnya (perhitungan amalnya). Jika usianya mencapai 60 tahun, Allah akan memberikan anugerah berupa kemampuan kembali (bertaubat) kepadaNya. Bila usianya mencapai 70 tahun, para penduduk langit (malaikat) akan mencintainya. Jika usianya mencapai 80 tahun, Allah akan menetapkan amal kebaikannya dan menghapus amal keburukannya. Dan bila usianya mencapai 90 puluh tahun, Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan dosa-dosanya yang dahulu, Allah juga akan memberikan pertolongan kepada anggota keluarganya, serta Allah akan mencatatnya sebagai tawanan Allah di bumi. (riwayat Ahmad) Hadis ini menyebut usia 40 tahun paling awal memiliki komitmen terhadap penghambaan kepada Allah swt. sekaligus konsisten terhadap Islam, maka Allah swt. akan meringankan hisabnya. Orang yang usianya mencapai 40 tahun mendapatkan keistimewaan berupa hisabnya diringankan. 

Tetapi umur 40 tahun merupakan saat harus berhati2 juga. Ibarat waktu, orang yang berumur 40 tahun mungkin sudah masuk senja. Abdullah bin Abbas ra. dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak mantap dan tidak dpt mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.” Imam asy-Syafi’i tatkala mencapai usia 40 tahun, beliau berjalan sambil memakai tongkat. Jika ditanya, jawab beliau, “Agar aku ingat bahwa aku adalah musafir. Demi Allah, aku melihat diriku sekarang ini seperti seekor burung yang dipenjara di dalam sangkar. Lalu burung itu lepas di udara, kecuali telapak kakinya saja yang masih tertambat dalam sangkar. Komitmenku sekarang seperti itu juga. Aku tidak memiliki sisa2 syahwat untuk menetap tinggal di dunia. Aku tidak berkenan sahabat-sahabatku memberiku sedikit pun sedekah dari dunia. Aku juga tidak berkenan mereka mengingatkanku sedikit pun tentang hiruk pikuk dunia, kecuali hal yang menurut syara’ lazim bagiku. Di antara aku dan dia ada Allah.” 

Lantas, apa yang harus kita lakukan menginjak usia 40 tahun? 
1. Meneguhkan tujuan hidup 
2. Meningkatkan daya spiritual 
3. Menjadikan uban sebagai peringatan 
4. Memperbanyak bersyukur 
5. Menjaga makan dan tidur 
6. Menjaga istiqamah dalam ibadah. 

Jika ada yang mengatakan bahawa: Life began at forty, saya cenderung berpendapat kehidupan yang dimaksudkan ialah kehidupan terarah kepada mendekatkan diri kepada penciptaNya dengan sebenar-benarnya. 

Tetapi satu perkara yang kita harus sentiasa sedar bahawa kematian memanggil kita bila-bila masa tanpa tanda, tanpa alamat dan tanpa mengira usia. Jika kita beranggapan harus menunggu usia 40 tahun untuk baru memulakan kehidupan yang dimaksudkan di atas, maka rugi dan sia-sia lah hidup kita jika umur kita tidak panjang. 

Maksud sabda Nabi Muhammad S.A.W ," Orang yang bijak adalah orang yang selalu mengingati mati". Ramai manusia tertipu dengan keindahan dunia dan isinya yang bersifat sementara. Sejak Nabi Adam as. sehingga kini, kesemuanya telah kembali kepada Allah swt. tidak kira kaya atau miskin, berpangkat atau tidak. Mengingati mati bukan bermakna kita akan gagal di dunia tetapi dengan mengingati mati kita akan menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat. janganlah menunggu sehingga esok untuk membuat persediaan menghadapi kematian, kerana mati boleh datang pada bila-bila masa..

Sharing dr hjmanmus

Komen

Anda Mungkin Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe Via Email (Do Not Edit Here!)